Κορωνοϊός COVID-19

Η La Leche League International (LLLI), η οποία στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, σέβεται τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι διεθνείς ιατρικές οργανώσεις και ενώσεις προκειμένου να παρέχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες και συστάσεις, καθώς οι γνώσεις για τον ιό αυξάνονται. Η LLLI θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της σημερινής παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της υγείας.

Οι πηγές μας θα αναθεωρούνται, για να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες εξελίξεις, και θα αναρτώνται στην παρούσα ιστοσελίδα.

Η Επιτροπή Υποστήριξης, Δικτύου και Δράσης της LLLI προετοίμασε και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με τίτλο «Συνέχιση του Θηλασμού σε Περίπτωση Νόσησης από Κορωνοϊό (2019-nCoV, COVID-19) και Άλλες Αναπνευστικές Λοιμώξεις» στις 19 Φεβρουαρίου 2020.  Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και θα το βρείτε εδώ.

Σχετικά με Θηλασμό & Κορωνοϊό

Η Επιτροπή Υποστήριξης, Δικτύου και Δράσης της LLLI επικαιροποίησε το Δελτίο Τύπου της 19ης Φεβρουαρίου και εξέδωσε εκ νέου την παρακάτω δήλωση με τίτλο «Θηλασμός, Τοκετός και COVID-19» στις 16 Απριλίου 2020 σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πηγές. Η δήλωση έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και θα τη βρείτε εδώ.

Χρήσιμες Κάρτες: Κορωνοϊός και..

Useful Resources, La Leche League International (English | Click to expand)

Σχετικά με εμβολιασμό έναντι του COVID-19 

(τελευταία ενημέρωση 30/06/2021

Για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν το εμβόλιο έναντι του COVID-19 κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παραθέτουμε σχετικές χρήσιμες αναφορές και σας ενθαρρύνουμε να τις συζητήσετε με τους επαγγελματίες υγείας που σας παρακολουθούν και εμπιστεύεστε.

Παρακαλούμε να ληφθεί υπ' όψιν ότι η παρούσα συλλογή πηγών προορίζεται για ενημέρωση και καθώς η La Leche League δεν κάνει επίσημη τοποθέτηση για τα εμβόλια, δεν προσφέρεται για  συζήτηση σχετικά με τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα οποιουδήποτε εμβολίου.

Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, οι Σύμβουλοι της La Leche League (LLL Leaders) δεν μπορούν να δώσουν συμβουλές σχετικά με τα εμβόλια. Σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας της χώρας σας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με τις δική σας μοναδική περίπτωση.

Κύηση

Παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης COVID-19 στην κύηση είναι χαμηλός, φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου, που περιλαμβάνει την ανάγκη εντατικής νοσηλείας, μηχανικού αερισμού και θανάτου. Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συν-νοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την εκτεταμένη χρήση των εμβολίων Pfizer/BioNTech και Moderna σε επίπεδο πληθυσμού (και περίπου 90.000 σε έγκυες), δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Επομένως, ο εμβολιασμός των εγκύων με τα παραπάνω mRNA εμβόλια μπορεί να συστήνεται ταυτόχρονα με τον γενικό πληθυσμό, ανάλογα με την ηλικία και την ομάδα κινδύνου, σε περίπτωση υποκείμενου νοσήματος.

Για τα εμβόλια ιικών φορέων (Vaxzevria/AstraZeneca και Janssen/Johnson & Johnson) η εμπειρία στην εγκυμοσύνη είναι πιο περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, προτιμάται η χορήγηση των εμβολίων mRNA (Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna).

Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν την έγκυο για τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη νόσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αναφέρουν τα περιορισμένα στοιχεία ασφάλειας για το εμβόλιο της COVID-19 κατά την κύηση.

Δεν απαιτείται τεστ κυήσεως πριν τον εμβολιασμό, ούτε αναβολή του σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σε περίπτωση που μια γυναίκα εμβολιαστεί χωρίς να γνωρίζει ότι είναι έγκυος, δεν συστήνεται διακοπή της κυήσεως, αλλά συμπλήρωση του εμβολιασμού στο προβλεπόμενο μεσοδιάστημα ή, εναλλακτικά, αμέσως μετά τον τοκετό.

Θηλασμός

Γενικά, η χορήγηση εμβολίων που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ζώντων εξασθενημένων κατά την περίοδο του θηλασμού θεωρείται ασφαλής. Επομένως, οι θηλάζουσες μπορούν να εμβολιάζονται με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια για την COVID-19. Οι υποψήφιες για εμβολιασμό θα πρέπει να ενημερώνονται για την έλλειψη πλήρων δεδομένων ασφάλειας για τα παραπάνω εμβόλια κατά τον θηλασμό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε  επίσης να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας (https://hsog.gr/?cat=167)

Πηγή: ΕΟΔΥ

Το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας στο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο για Εμβολιαστικά Κέντρα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με ημερομηνία αναθεώρησης...

"Ιανουάριος 2021", στις σελίδες 17 & 18 αναφέρει: 

ΚΥΗΣΗ

"...Εφόσον η έγκυος ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για έκθεση (όπως υγειονομικό προσωπικό) ή σε άλλη ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, μπορεί να επιλέξει τον εμβολιασμό μετά από κατάλληλη ενημέρωση. Στην απόφαση για εμβολιασμό, θα πρέπει να συναξιολογούνται το φορτίο ιού στην κοινότητα, ο ατομικός κίνδυνος για νόσο της εγκύου, οι πιθανοί κίνδυνοι για εκείνη και το έμβρυο, η αποτελεσματικότητα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου και η έλλειψη δεδομένων στην κύηση. Δεν αναμένεται οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό να είναι διαφορετικές κατά την εγκυμοσύνη. Οι έγκυες που θα εμφανίσουν πυρετό μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να λαμβάνουν παρακεταμόλη, καθώς αυτός έχει συσχετιστεί με ανεπιθύμητα συμβάματα στην κύηση. Δεν συστήνεται ως ρουτίνα τεστ κυήσεως πριν, ούτε η αποφυγή εγκυμοσύνης μετά τον εμβολιασμό για COVID-19."

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

" Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA COVID-19 στις θηλάζουσες ή την επίδραση τους στο βρέφος που θηλάζει ή στην γαλουχία. Πάντως, δεν θεωρείται ότι ο εμβολιασμός της μητέρας με τα εμβόλια mRNA COVID-19 αποτελεί κίνδυνο για το βρέφος που θηλάζει. Η θηλάζουσα που ανήκει σε ομάδα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό), μπορεί να επιλέξει τον εμβολιασμό για COVID-19."

Βρείτε το πλήρες: Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο για Εμβολιαστικά Κέντρα 

Διαβάστε την ενημέρωση συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,

Μαρία Θεοδωρίδου, τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη εδώ.

Απόσπασμα από την ενημέρωση:

Το εμβόλιο της Covid ως μόριο και ως τρόπος δράσης, φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα.

Εν τούτοις, επειδή οι κλινικές μελέτες που έγιναν δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς  τους υπεύθυνους για τα λοιμώδη νοσήματα, τους εμβολιασμούς, όπως το CDC, είναι ότι κατά την διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όμως, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο οπωσδήποτε δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Ή αν έχει γίνει η πρώτη δόση,   η δεύτερη επιφυλάσσεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

Και μία σύσταση η οποία αναθεωρήθηκε, είναι η σύσταση που γινόταν πριν λίγες ημέρες μόλις, ότι μετά τον εμβολιασμό για   την Covid να μην προγραμματίζεται κύηση. Μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη.

Αυτό είναι απόλυτο, ότι δεν γίνεται εμβόλιο κατά την κύηση; Υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να σταθούμε.   Είναι η έγκυος η οποία λόγω επαγγέλματος, παραδείγματος χάριν μία νοσηλεύτρια, βρίσκεται σε μία   συνεχή έκθεση με τον ιό και η δεύτερη περίπτωση είναι η ίδια η έγκυος να έχει ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη και φαίνεται ότι και η λοίμωξη με τον κορονοϊό είναι ανάλογη με την λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, δηλαδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος και   για την έγκυο, αλλά και για το κύημα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού σε   αυτή την περίπτωση και της εγκύου.

Και αφού αναφέραμε ότι το mRNA είναι ένα μόριο που ο τρόπος που δρα δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε την έγκυο, ούτε το κύημα, πόσο μάλλον το βρέφος όταν θηλάζει. Δεν θα στερήσουμε επομένως, λόγω του εμβολιασμού,     σε καμία μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό που είναι το μητρικό γάλα για το βρέφος της.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της  Ελληνική Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) με θέμα " Εμβολιασμός για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας" 

Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2:

Ημερομηνία έκδοσης: 21 Μαΐου 2021, Αρ. Πρωτ. 35

Βασισμένο στην Κατευθυντήρια Οδηγία No 57, Μάιος 202, "ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ SARS-COV-2 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει οδηγίες για τη χρήση του εμβολίου έναντι του COVID-19 της Pfizer–BioNTech  εδώ

Στην οδηγία αυτή αναφέρει: "Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη διακοπή θηλασμού μετά τον εμβολιασμό." 

Η Academy of Breastfeeding Medicine (ένας διεθνής οργανισμός) έχει εκδώσει μία δήλωση που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

 Διαβάστε τη στα Αγγλικά εδώ

Δήλωση του Αμερικάνικου Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists)

Διαβάστε την εδώ (στα Αγγλικά).

Ανακοίνωση της Καναδέζικης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (The Canadian Broadcasting Corporation) 

Διαβάστε την εδώ (στα Αγγλικά).

Το e-lactancia πρόσθεσε μια σχετική καταχώρηση για τα εμβόλια έναντι του COVID-19

Διαβάστε τη στα Αγγλικά εδώ.

Δήλωση του Διεθνούς Συνδέσμου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC

 Διαβάστε τη στα Αγγλικά εδώ. 

Το InfantRisk Center, στο Τέξας των ΗΠΑ, έχει εκδώσει μία ανακοίνωση σχετικά με τους εμβολιασμούς έναντι του COVID-19.

Διαβάστε τη στα Αγγλικά εδώ.

Πρόσφατη Αναθεώρηση 13/07/2021: εδώ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency) έχει εκδώσει σχετικές πληροφορίες

 Διαβάστε τες στα Αγγλικά εδώ. 

Πληροφορίες από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19

μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μοιραζόμαστε αυτές τις ανακοινώσεις προς διευκόλυνση και ενημέρωσή σας αλλά δεν προσυπογράφουμε οποιαδήποτε πηγή. Λάβετε υπ' όψιν ότι οι πληροφορίες αλλάζουν ταχύτατα και μπορεί τα παραπάνω να μην είναι οι πιο πρόσφατες πηγές. 

Ερωτήσεις-Απαντήσεις σχετικά με θηλασμό και λοίμωξη COVID-19 

Δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον θηλασμό και τη νόσο COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), δημιουργήσαμε μια λίστα με πηγές που μπορεί να σας φανούν βοηθητικές. 

Θα επικαιροποιούμε τις πληροφορίες που παρατίθενται εδώ, καθώς όλο και περισσότερα νέα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2020

1

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τη νόσο COVID-19, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (δημοσίευση:18 Μαρτίου 2020)

«Μπορούν οι γυναίκες με λοίμωξη COVID-19 να θηλάσουν;»

Ναι. Οι γυναίκες με λοίμωξη COVID-19 μπορούν να θηλάσουν, αν το επιθυμούν. Θα πρέπει:

- κατά τη διάρκεια του θηλασμού να εφαρμόζουν κανόνες υγιεινής του αναπνευστικού συστήματος, φορώντας προστατευτική μάσκα, όποτε είναι διαθέσιμη,

- να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού ακουμπήσουν το μωρό,

- να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τις επιφάνειες που έχουν ακουμπήσει.

«Έχω λοίμωξη COVID-19 και δεν νιώθω καθόλου καλά, ώστε να θηλάζω απευθείας το μωρό μου. Τι μπορώ να κάνω;»

Αν δεν νιώθετε αρκετά καλά, ώστε να θηλάζετε το μωρό σας εξαιτίας της νόσου COVID-19 ή άλλων επιπλοκών, θα πρέπει να λάβετε υποστήριξη, ώστε να παρέχετε με ασφάλεια μητρικό γάλα στο μωρό σας με οποιονδήποτε διαθέσιμο και αποδεκτό για εσάς τρόπο. Μπορείτε, μεταξύ άλλων, να επιλέξετε:

- Άντληση γάλακτος

- Επαναγαλακτισμό, στην περίπτωση που χρειαστεί να αυξηθεί ή να επανέλθει η παραγωγή σας  

- Μητρικό γάλα δότριας

2

Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected, Sections 12-13, World Health Organization, published March 13, 2020 


Σημαντικά σημεία από τον Π.Ο.Υ.:

3

Academy of Breastfeeding Medicine Statement on Coronavirus 2019 (COVID-16), Academy of Breastfeeding Medicine, published March 10, 2020 

Για την φροντίδα ατόμου με νόσο COVID-19 στο σπίτι:

4

Milk Banking and COVID-19, Human Milk Banking Association of North American (HMBANA), published March 6, 2020 

Χρήσιμες Πληροφορίες & Ανακοινώσεις 

Ανακοινώσεις & Πληροφορίες στα Ελληνικά

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):

Ανακοινώσεις & Πληροφορίες στα Αγγλικά

Για πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος, μπορεί να βρείτε χρήσιμα τα παρακάτω: