Πώς μπορείς να γίνεις Σύμβουλος Θηλασμού της LLLI

Αναρωτιέσαι αν σου ταιριάζει ο εθελοντικός ρόλος της Συμβούλου Θηλασμού της La Leche League και αν μπορείς και εσύ να γίνεις;

Μελέτησε τα παρακάτω Αρχεία και τις Συχνές Ερωτήσεις και αν θες να το συζητήσεις περισσότερο, επικοινώνησε με το Τμήμα Προετοιμασίας Συμβούλων (LAD) μέσω email: ladlllgreece@gmail.com

Πώς μπορείς να γίνεις πιστοποιημένη εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League

Η La Leche League είναι ένας οργανισμός υποστήριξης του μητρικού θηλασμού από μητέρα σε μητέρα. Οι εθελόντριές μας, που ονομάζονται Σύμβουλοι (Leaders), έχουν όλες θηλάσει τα μωρά τους μέχρι τη νηπιακή ηλικία. Έτσι, η προσωπική εμπειρία στον θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο είναι μια σημαντική προϋπόθεση της LLLI για τις Υποψήφιες Συμβούλους. Οι Σύμβουλοι είναι εθελόντριες. Δεν πληρώνονται για το έργο που προσφέρουν.

Σημαντικές προϋποθέσεις για την Υποψήφια Σύμβουλο είναι επίσης, να συμμετέχει τακτικά και ενεργά σε μια Ομάδα της La Leche League και να έχει κατανοήσει και να ενστερνίζεται τη φιλοσοφία της LLL. Μάθετε περισσότερα για τις Προϋποθέσεις.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει Ομάδα LLL εκεί που βρίσκεσαι, μπορείς να παρακολουθήσεις Διαδικτυακές Συναντήσεις. Μπορείς να συζητήσεις προσωπικά με μια Σύμβουλο που βρίσκεται κοντά σου ή με τη Σύμβουλο που συντονίζει τις Συναντήσεις που συμμετέχεις για την πρόθεσή σου να ξεκινήσεις την εκπαίδευσή σου. Μπορείς, επίσης, να στείλεις μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ladlllgreece@gmail.com ή να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της Εκπαίδευσης, θα συνεργαστείς με την ομάδα των Συμβούλων και με την Ομάδα του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων, το οποίο διεθνώς ακολουθεί μια κοινή γραμμή με συγκεκριμένες αρχές και στάδια προετοιμασίας που περιλαμβάνουν: διάβασμα, αναστοχασμό πάνω σε προσωπικές εμπειρίες, συζήτηση για τη φιλοσοφία του Συνδέσμου La Leche League, παρατήρηση Συναντήσεων, παρακολούθηση Εργαστηρίων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας, εξάσκηση στην αποτελεσματική υποστήριξη, στην αντιμετώπιση δυσκολιών στον θηλασμό.

Οι Σύμβουλοι είναι εθελόντριες και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιδιότητα της Συμβούλου για να προωθήσουν προσωπικά ή επαγγελματικά τους συμφέροντα. Σε περίπτωση που μια Σύμβουλος έχει επαγγελματική ιδιότητα σχετικά με τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα π.χ. IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), doula, βοηθός μητρότητας κ.α. διαχωρίζει με σαφήνεια τους δύο ρόλους χρησιμοποιώντας για παράδειγμα διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλεφωνικό νούμερο κ.λπ.

Αν σκέφτεσαι να γίνεις εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 1. Διάβασε για τις Προϋποθέσεις. Σκέψου αν τις πληροίς.

 2. Μελέτησε τις Αρχές της Φιλοσοφίας και αποφάσισε αν συμφωνείς και ταιριάζουν με τις δικές σου αρχές.

 3. Μίλησε προσωπικά με κάποια Σύμβουλο που είναι κοντά σου ή συντονίζει τις Συναντήσεις που παρακολουθείς ή στείλε μήνυμα στο ladlllgreece@gmail.com.

Ανακεφαλαιώνοντας, σκέψου τις εξής ερωτήσεις:

 • Έχω θηλάσει ένα παιδί για 12 μήνες ή περισσότερο;

 • Μου είναι κατανοητό ότι χρειάζεται να παρακολουθήσω τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις της LLL, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης, πριν προχωρήσω στην Αίτηση Υποψηφιότητας;

 • Καταλαβαίνω ότι η πορεία της Εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει μελέτη, εργασίες, συμμετοχή σε ομάδες και σε Εργαστήρια;

 • Μου είναι σαφές ότι το να είμαι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού της LLLΙ είναι εθελοντική εργασία;

Συμπλήρωσε την παρακάτω Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, αφού πρώτα βεβαιωθείς ότι στις παραπάνω ερωτήσεις η απάντησή σου είναι θετική.

Η αποστολή μας είναι να υποστηρίξουμε παγκόσμια τις μητέρες να θηλάσουν μέσα από αλληλοϋποστήριξη, σαν μητέρα-προς μητέρα, μέσα από εκπαίδευση, πληροφόρηση και ενθάρρυνση και να προωθήσουμε την καλύτερη κατανόηση του θηλασμού ως βασικού στοιχείου για την υγιή ανάπτυξη του μωρού και της μητέρας.

Θέλεις να γίνεις υποψήφια σύμβουλος;

Ελπίζουμε οι παρακάτω ερωτήσεις κι απαντήσεις να σου λύσουν κάθε απορία και να σου είναι πια ξεκάθαρο τι σημαίνει να είσαι Υποψήφια Σύμβουλος της LLL. Aν, ωστόσο έχεις κι άλλες ερωτήσεις, μη διστάσεις να κουβεντιάσεις με τη Σύμβουλο της Ομάδας σου ή με μια Εκπρόσωπο του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων ladlllgreece@gmail.com

Ποιος είναι ο σκοπός μας;

 • Να υποστηρίζουμε τη μητέρα ώστε να μάθει να θηλάζει το μωρό της.

 • Να ενθαρρύνουμε τη μητρότητας μέσω του θηλασμού.

 • Να συμβάλουμε στην καλύτερη κατανόηση του θηλασμού και των σχετικών με αυτόν θεμάτων

Η La Leche League είναι μια διεθνής οργάνωση που δεσμεύεται να υποστηρίζει κάθε οικογένεια με ποικιλομορφία στην κουλτούρα, στις προσωπικές επιλογές και απόψεις ακολουθώντας συγκεκριμένη πολιτική ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε διάκριση.

Η La Leche League ιδρύθηκε για να δώσει πληροφορίες και ενθάρρυνση, κυρίως μέσα από την προσωπική βοήθεια μητέρας προς μητέρα, σε όλες τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα μωρά τους. Αναγνωρίζει τη μοναδική σημασία που έχει μια μητέρα που βοηθάει μια άλλη να αντιληφθεί τις ανάγκες του παιδιού της και να επιλέξει τον καλύτερο τρόπο για την εκπλήρωση αυτών των αναγκών. Αυτόν τον τρόπο που θα αποφασίσει να επιλέξει η ίδια, καθώς η μητέρα και οι γονείς γνωρίζουν αυτό που ταιριάζει στη δική τους οικογένεια. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις Αρχές της φιλοσοφίας μας.

Tί κάνει μια Εθελόντρια Σύμβουλος Θηλασμού της LLLI;

Τα βασικά καθήκοντα της Συμβούλου είναι τα εξής:

 • Υποστηρίζει μητέρες και γονείς με τηλεφωνική ή γραπτή επικοινωνία (με email ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και κρατάει αρχείο για την κάθε επικοινωνία της.

 • Προετοιμάζει και συντονίζει τη συζήτηση των Μηνιαίων Συναντήσεων.

 • Οργανώνει και συντονίζει μια Ομάδα, γράφει Αναφορές για τις δράσεις της Ομάδας και την κίνηση του Ταμείου.

 • Ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στον θηλασμό.

 • Βοηθάει Υποψήφιες Συμβούλους και μητέρες που σκέφτονται να γίνουν Υποψήφιες.

Η Σύμβουλος επιλέγει να δραστηριοποιηθεί στους τομείς που ταιριάζουν περισσότερο στα ενδιαφέροντά της. Θέτοντας προτεραιότητες σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και με τη συνεργασία μέσα στην ομάδα θα νιώσεις τη χαρά που νιώθει κάθε Σύμβουλος στην κοινότητα της LLL.

Πολλές Σύμβουλοι θεωρούν ότι είναι ωφέλιμο να επικεντρωθούν στις βασικά καθήκοντα τους για ένα χρονικό διάστημα κι έπειτα να ασχοληθούν και με άλλους τομείς δραστηριοποίησης μέσα στην LLLI.

Πέρα από τα βασικά καθήκοντα, λοιπόν, μια Σύμβουλος μπορεί:

 • να προσφέρει επιπλέον συναντήσεις στην Ομάδα σου, πχ συναντήσεις για προετοιμασία πριν από τη γέννηση του μωρού, συναντήσεις για έφηβες μητέρες, συναντήσεις Νηπίων, Εμπλουτισμού, Εργαζομένων Μητέρων, Ζευγαριών κ.λ.π.,

 • να γράψει άρθρα για κάποιο από τα έντυπα του Συνδέσμου,

 • να μεταφράσει άρθρα ή φυλλάδια

 • να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις για την αύξηση των πόρων του Συνδέσμου, πχ παζάρι κ.α.,

 • να βοηθήσει στην οργάνωση των εκδηλώσεων της Εβδομάδας του Θηλασμού, να συμμετέχει σε Εργαστήρια, Σεμινάρια, Συνέδρια,

 • να οργανώσει ένα εργαστήρι ανάπτυξης των άλλων Συμβούλων και των Υποψηφίων Συμβούλων,

 • να μιλήσει για τον θηλασμό σε μια προγεννητική Ομάδα, σε σχολεία ή άλλους κατάλληλους χώρους κ.λ.π.,

 • να συμμετέχει σε μια έρευνα, να ασχοληθεί με διοικητικές θέσεις

Στο Βιβλίο Πολιτικής και Κανονισμών Λειτουργίας ( LLLI Polices and Standing Rules) ο ορισμός της Ενεργής Συμβούλου της La Leche League Leader είναι ο εξής:

«Η Ενεργή Σύμβουλος της LLL εκπληρώνει την αποστολή της La Leche League μέσα από τα βασικά καθήκοντα όπως ορίζονται από το Βιβλίο Καταγραφής Πολιτικής και Κανονισμών Λειτουργίας. Μια ενεργή Σύμβουλος ανανεώνει ετησίως τη συνδρομή της, ενημερώνεται, επιμορφώνεται και επικοινωνεί τακτικά με την LLL».

Υπάρχουν προϋποθέσεις που είναι αναγκαίο να πληρούνται προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της Υποψήφιας Σύμβουλου;

Οι Εθελόντριες Σύμβουλοι εκπροσωπούν την La Leche League (LLL) και αποπνέουν μέσα από τη στάση και την παρουσία τους τη φιλοσοφία της LLL.

ΟΙ Προϋποθέσεις αφορούν στην προσωπική σου εμπειρία στον θηλασμό και τη μητρότητα, στην εμπειρία σου στην LLLL και στις προσωπικές σου δεξιότητες στην επικοινωνία. Συζητώντας με μια Σύμβουλο ή με την Εκπρόσωπο του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων μπορείτε μαζί να δείτε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Διάβασε το έντυπο με τις Προϋποθέσεις.

Ποια είναι τα προσωπικά οφέλη που αποκομίζουμε πέρα από την ικανοποίηση του να μοιράζεσαι υποστήριξη και γνώση για κάτι τόσο σημαντικό;

Για τις περισσότερες από μας η σχέση μας με το Σύνδεσμο Θηλασμού της La Leche League ξεκίνησε όταν είχαμε ανάγκη από βοήθεια ή υποστήριξη ή απλά χρειαζόμασταν σωστές πληροφορίες. Μια Σύμβουλος Θηλασμού, που ήταν κι αυτή μητέρα, απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας πρόσφερε ενθάρρυνση. Αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις μηνιαίες συναντήσεις του Συνδέσμου και καθώς το μωρό μας μεγάλωνε, συνειδητοποιήσαμε ότι οι προσωπικές μας εμπειρίες μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε άλλες μητέρες που αντιμετώπιζαν παρόμοιες δυσκολίες. Θέλαμε να βοηθήσουμε, προσφέροντας κι εμείς με τη σειρά μας αυτά που μας είχαν προσφέρει. Αυτή μας η επιθυμία να βοηθήσουμε άλλες μητέρες και μωρά, καθώς και η βαθιά ικανοποίηση που παίρνουμε από αυτή μας την προσφορά, είναι ο λόγος που γίναμε Σύμβουλοι Θηλασμού.

Η κάθε Σύμβουλος θα είχε να πει πολλά για τα οφέλη που έχει αποκομίσει στην LLL:

 • φιλίες αληθινές προσωπικές και οικογενειακές,

 • δεξιότητες, γνώσεις που είναι ωφέλιμες σε άλλους τομείς στη ζωή μας,

 • ικανοποίηση που αντλείται από τη δια βίου μάθηση,

 • άμεση πρόσβαση στις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα θηλασμού και γονεϊκότητας, στις πηγές της LLLI, στις διεθνείς έρευνες, στα περιοδικά, όπως το Leader Today, το Area Leaders’ Letter, τις the Leader pages της LLLI και του Συνδέσμου Θηλασμού-LLL Greece, σε οnline συζητήσεις με άλλες Συμβούλους,

 • σχέσεις με άλλες Συμβούλους σε κάθε γωνιά του κόσμου με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, με την ίδια, όμως, φιλοσοφία και τις ίδιες αρχές,

 • μια αίσθηση ευρύτερης προσφοράς. Τα παιδιά του κόσμου είναι το μέλλον του. Κι έτσι, βοηθώντας μονάχα μια μητέρα με το μωρό της να αποκτήσουν αυτόν τον ξεχωριστό δεσμό που προσφέρει ο θηλασμός, νιώθουμε ότι συμβάλλουμε σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Πώς μπορώ να βρω χώρο για τα καθήκοντα της Συμβούλου στη ζωή μου;

Είναι όλα θέμα προσεκτικής διατήρησης προτεραιοτήτων και ισορροπιών. Έτσι κάπως αναρωτιόσουν και πώς θα τα έβγαζες πέρα με ένα μωρό ή αργότερα με ένα δεύτερο και ένα νήπιο. Αν ο Σύνδεσμος Θηλασμού της LLL είναι σημαντικός για σένα, τότε θα τον βάλεις στις προτεραιότητες της ζωής σου και θα διαπιστώσεις ξανά ότι μπορείς να καταφέρεις να συνδυάσεις πολλά πράγματα στη ζωή σου.


«Η οικογένεια έρχεται πρώτη» είναι κάτι που πιστεύουμε ακράδαντα και το έχουμε πάντα κατά νου. Οι ανάγκες τής οικογένειας έχουν προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να έρχεται τελευταίος και ελπίζουμε η Υποψηφιότητά σου να αποδειχθεί ότι είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ζωής σου.


Ίσως ήδη έχεις αναλάβει κάποιον ρόλο στην Ομάδα του ΣΘΕ που συμμετέχεις. Είναι κι αυτό μια προετοιμασία για να δεις στην πράξη πόσο χρόνο θα αφιερώνεις και για τα καθήκοντα της Συμβούλου.


Τα καθήκοντα μιας Συμβούλου Θηλασμού καταναλώνουν χρόνο κι ενεργητικότητα: η προετοιμασία των Συναντήσεων, η τηλεφωνική υποστήριξη, οι συναντήσεις με τις άλλες Συμβούλους για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την Ομάδα και το Σύνδεσμο, η επαφή με το Τμήμα των Συμβούλων, το διάβασμα για συνεχή ενημέρωση, η παρακολούθηση εργαστηρίων, συναντήσεων ανάπτυξης των Συμβούλων κλπ. Ελπίζουμε ότι θα ανακαλύψεις πως όλες αυτές οι δραστηριότητες εμπλουτίζουν τη ζωή σου, προσφέροντάς σου ένα υπέροχο φιλικό δίκτυο υποστήριξης για τις επιλογές που έχεις κάνει σαν μητέρα σχετικά με το θηλασμό και την ανατροφή των παιδιών σου, όχι μόνο τώρα αλλά και καθώς τα παιδιά σου μεγαλώνουν κι όχι μόνο για τα παιδιά σου αλλά και για σένα.

Πώς γίνεται η προετοιμασία μιας Υποψήφιας Συμβούλου;

Επικοινωνείς με μία επίσημη Εκπρόσωπο του Τμήματος Προετοιμασίας των Συμβούλων (ΤΠΣ-LAD) καθώς και με τη Συντονίστρια του ΤΠΣ και μαζί συζητήσετε και θα απαντήσεις γραπτώς σε θέματα που αφορούν στη Φιλοσοφία της LLLI και τα καθήκοντα της Συμβούλου.

Συνεργάζεσαι με μία Σύμβουλο από την Ομάδα σου, η οποία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά σου, συμπληρώνοντας μια συστατική επιστολή και βοηθώντας σε με συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασία σου. Θα συναντιέστε τακτικά για να συζητάτε θέματα γύρω από το θηλασμό, την LLLI και για να εξασκηθείς στο τρόπο που βοηθάμε τις μητέρες.

Μελετάς τα βιβλία και τις πηγές για τα θέματα του θηλασμού και παρακολουθείς επιμορφωτικά σεμινάρια ή Εργαστήρια της LLL.

Δεν υπάρχει Ομάδα της LLLI κοντά μου. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Ναι ! Μπορείς να προχωρήσεις στην Αίτηση.

 • Πρώτα- πρώτα δες προσεκτικά μήπως υπάρχει κάπου κοντά σου και δεν το έχεις προσέξει. Ή επικοινώνησε με τη Σύμβουλο της πιο κοντινής Ομάδας που υπάρχει.

 • Δες το πρόγραμμα με τις Διαδικτυακές Συναντήσεις για να συμμετέχεις, να γίνεις μέλος, να δανειστείς βιβλία, να μιλήσεις προσωπικά με τις Συμβούλους που συντονίζουν.

 • Συμπλήρωσε τη Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα της LLLGreece.

 • Επικοινώνησε με το Τμήμα Προετοιμασίας Συμβούλων ladlllgreece@gmail.com

Τι πιστεύουμε στην LLL;

Πιστεύουμε ότι ο θηλασμός, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι ο ιδανικός τρόπος για να χτιστεί σε γερά θεμέλια η σχέση γονέα-παιδιού. Οι Αρχές της Φιλοσοφίας της La Leche League εκφράζονται στο βιβλίο The Womanly Art of Breastfeeding. Σε αυτό θα βρεις απαντήσεις και έμπνευση για τον απαιτητικό και συναρπαστικό ρόλο του γονέα από γενιά σε γενιά και θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με τον οργανισμό που μπορεί να σε ενδιαφέρει να εκπροσωπείς. Το The Womanly Art of Breastfeeding διατίθεται στα περισσότερα online βιβλιοπωλεία. Μπορείς να το βρεις και στην επίσημη ιστοσελίδα της LLL:https://www.llli.org/resources/womanly-art-breastfeeding/

Οι Αρχές της Φιλοσοφίας της LLLI

 • Η μητρότητα μέσω του θηλασμού είναι ο πιο φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοηθούν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του μωρού.

 • Μητέρα και μωρό έχουν ανάγκη να είναι μαζί από νωρίς και συχνά για να εδραιωθεί μια ικανοποιητική σχέση μεταξύ τους και μια επαρκής παραγωγή γάλακτος.

 • Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, το μωρό έχει επιτακτική ανάγκη να είναι μαζί με τη μητέρα του, που είναι τόσο βασική όσο και η ανάγκη του για τροφή.

 • Το ανθρώπινο γάλα είναι η φυσική τροφή για τα μωρά που ικανοποιεί με μοναδικό τρόπο τις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους.

 • Για ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό το μητρικό γάλα είναι η μόνη απαραίτητη τροφή γι’ αυτό, μέχρι να δείξει σημάδια ότι χρειάζεται στερεές τροφές, περίπου στο μέσον του πρώτου χρόνου της ζωής του.

 • Ιδανικά, η σχέση θηλασμού συνεχίζεται μέχρι το μωρό να πάψει να την έχει πια ανάγκη.

 • Η συνειδητή και ενεργή συμμετοχή της μητέρας στη γέννα βοηθάει στο καλό ξεκίνημα του θηλασμού.

 • Ο θηλασμός ενισχύεται από τη στοργική υποστήριξη του πατέρα του μωρού, του άλλου γονέα, του συντρόφου ή/και μελών της οικογένειας που εκτιμούν τη σχέση θηλασμού.

 • Καλή διατροφή σημαίνει να τρώει κανείς ένα ισορροπημένο και ποικίλο διαιτολόγιο, με τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση.

 • Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται στοργική καθοδήγηση που δείχνει αποδοχή στις ικανότητές τους και ευαισθησία στα συναισθήματά τους.

Τι σημαίνει απομακρυσμένη υποψήφια (Isolated Applicant);

Είναι η Υποψήφια που κατοικεί σε μια περιοχή, όπου δεν υπάρχουν Ομάδες της LLL. Μπορεί να έχει παρακολουθήσει διαδικτυακές Συναντήσεις ή έχει διαβάσει το The Womanly Art of Breastfeeding, έχει πλοηγηθεί στην ιστοσελίδα της LLLI ή της LLL Greece, ή έχει μιλήσει με άλλους γονείς για τον Σύνδεσμο Θηλασμού.

Πόσος χρόνος απαιτείται για την εκπαίδευση των υποψηφίων;

Για κάθε Υποψήφια μπορεί να είναι διαφορετικός ο χρόνος που απαιτείται. Η προετοιμασία δεν είναι αγώνας δρόμου – θέλουμε να προχωρήσεις με τον δικό σου ρυθμό, αλλά θέλουμε επίσης να σε βοηθήσουμε να διατηρήσεις τον ρυθμό που έχεις βάλει προκειμένου να επιτύχεις το στόχο σου και να γίνεις Σύμβουλος Θηλασμού.

Η επικοινωνία με τη Συντονίστρια του ΤΠΣ είναι το κλειδί στο να προχωρήσει η προετοιμασία σου με τον ρυθμό που σου ταιριάζει. Απλά και μόνο ενημέρωσέ την όταν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο. Πολλές Υποψήφιες ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους σε 18 μήνες, άλλες σε 12 μήνες. Είναι σημαντικό να νιώσεις εσύ σιγουριά για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής σου.

Δεν είμαι σίγουρη αν πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη;

Ίσως να μην είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, ίσως χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να νιώσεις σιγουριά.

Μπορείς να το συζητήσεις με την τοπική Σύμβουλο για το αν η δική σου εμπειρία και φιλοσοφία ταιριάζει με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η Σύμβουλος μπορεί να σου λύσει απορίες σχετικά με την Εκπαίδευση των Συμβούλων. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με το Τμήμα Προετοιμασίας Συμβούλων στη διεύθυνση ladlllgreece@gmail.com

Δε νομίζω πως μου ταιριάζει ο ρόλος της εθελόντριας Συμβούλου αλλά θέλω να υποστηρίξω οικογένειες μωρών που θηλάζουν. Υπάρχει τρόπος;

Ναι!

Τα ενεργά μέλη του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (LLLGreece) είναι η «ραχοκοκαλιά» της Ομάδας.

Μπορείς να παρακολουθείς τις Μηνιαίες Συναντήσεις και να μοιράζεσαι την προσωπική σου εμπειρία με τις άλλες μητέρες και άλλους γονείς κι έτσι να είσαι ζωντανό παράδειγμα του πώς ο θηλασμός είναι στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία. Η υποστήριξή σου αυτή θα αποτελεί έμπνευση και ενδυνάμωση των άλλων όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν κάποιες προκλήσεις.

Μπορείς να αναλάβεις μέσα στην Ομάδα ρόλο Βοηθού, όπως βιβλιοθηκάριου, γραμματέα, ταμία κ.α. Η αφοσίωση των ενεργών μελών δημιουργεί μια δυνατή και επιτυχημένη Ομάδα.

Ίσως να μπορείς να βοηθήσεις με μεταφράσεις άρθρων/πληροφοριών, ή να γράψεις την ιστορία σου στο περιοδικό του ΣΘΕ, το γαλουχώ.

Αν είσαι επαγγελματίας Υγείας μπορείς να γίνεις Επαγγελματίας Σύμβουλος Θηλασμού του International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) . Επισκέψου τον ιστότοπο www.iblce.org

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στον σύνδεσμο: The International Board of Lactation Consultant Examiners website.

Πολλοί Επαγγελματίες Σύμβουλοι Θηλασμού παραμένουν μέλη της LLL και δρουν υποστηρικτικά σε συνεργασία με τις Συμβούλους.

Τι θα χρειαστεί να κάνω στη διάρκεια της εκπαίδευσης;

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης:

  • θα συνεργαστείς με τη Σύμβουλο που θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά σου, θα συμπληρώσει μια συστατική επιστολή και θα σε βοηθήσει με συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασία σου. Θα συναντιέστε τακτικά για να συζητάτε θέματα γύρω από το θηλασμό, την LLLI και για να εξασκηθείς στο τρόπο που βοηθάμε τις μητέρες. Θα εξοικειωθείς με τις Πηγές μας, έτσι ώστε να έχεις την άρτια κατάρτιση στα κοινά θέματα θηλασμού και να ξέρεις πού να απευθυνθείς εσύ η ίδια ή να παραπέμψεις τους γονείς στα πιο εξειδικευμένα και στις πιο ιδιαίτερες προκλήσεις.

  • Θα συζητήσεις με την επίσημη Εκπρόσωπο του Τμήματος Προετοιμασίας των Συμβούλων (ΤΠΣ-LAD) καθώς και με τη Συντονίστρια του ΤΠΣ και μαζί συζητήσετε και θα απαντήσεις γραπτώς σε θέματα που αφορούν στην προσωπική σου εμπειρία στον θηλασμό και στη Φιλοσοφία της LLLI και τα καθήκοντα της Συμβούλου.

  • Θα μελετήσεις τα βιβλία και τις πηγές για τα θέματα του θηλασμού, της γέννας και της γονεϊκότητας και θα παρακολουθείς επιμορφωτικά σεμινάρια ή Εργαστήρια της LLL.

  • Θα εξασκηθείς στην Ενεργητική Ακρόαση και τις Δεξιότητες που θα σε βοηθούν στο να ακούσεις τον γονέα, να τον/την εμπνεύσεις στο να εκφραστεί και να μοιραστεί τις ανησυχίες για τις οποίες θα έρθει σε σένα ή στη Συνάντηση που θα συντονίζεις αργότερα.

  • Θα μάθεις περισσότερα για τη La Leche League ως οργανισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

  • Θα μάθεις λεπτομέρειες για τα καθήκοντα της Συμβούλου και για το πώς θα οργανώνεις και θα συντονίζεις Συναντήσεις.

  • Θα παρακολουθήσεις εργαστήρια, Συνέδρια της LLLI, ή του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (LLL Greece), του Leader’s Day, καθώς και Εργαστήρια Δεξιοτήτων Επικοινωνίας που προσφέρονται για τις Υποψήφιες.

  • Στη διάρκεια της εκπαίδευσή σου θα προετοιμαστείς πολύπλευρα για την Πιστοποίηση. Βλέπε στα Βήματα της Εκπαίδευσης.

Νομίζω ότι μπορώ και θέλω να γίνω Υποψήφια Σύμβουλος! Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Mετάφραση-προσαρμογή του “Thinking about LLL Leadership? Jan 2021

από την Καψάλη Νατάσσα (Συντονίστρια του Τμήματος Προετοιμασίας Συμβούλων-CLA LLLGreece) Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece 31.10.2021

Σε ευχαριστούμε που σκέφτεσαι τη La Leche League για να προσφέρεις εθελοντικά στο πολύτιμο έργο υποστήριξης γονέων.